8 lucruri care fac din pluta un material uimitor

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

1. Pluta a fost folosita inca din anul 3000 i.H., in confectionarea instrumentelor de pescuit in China, Egipt si Babilon. Resturi de pluta au fost gasite in jurul anului 400 i.Hr. in Italia au fost folosite la plute de navigatie , la incaltaminte si ca material de acoperis.

2. Un container din secolul I i.Hr. a fost gasit in orasul grecesc antic Efes. Nu numai ca era sigilat cu un dop de pluta, dar inca continea vin. Cu toate asta pluta nu era inca considerata o solutie pentru sigilarea vinului. Nu mai devreme de mijlocul secolului al XVII-lea, producatorii de vinuri francezi foloseau carpe umede cu ulei ca dopuri de sticla prin umplerea lor in gat.

3. PROPRIETATILE UNICE ale plutei – usoara, impermeabilitata, rezistenta la putregai, compresibilitate, extensibilitate, flexibilitate, printre altele – fac din ea un material ideal pentru o gama bogata de produse: dopuri de sticle, pardoseli, genti si accesorii de moda.

4. Exista peste 6 milioane de acri de padure de pluta in intreaga lume, dar mai mult de jumatate din materiile prime din pluta provin din Portugalia.Conditiile climatice si solul din aceasta regiune permit padurilor de pluta sa prospere.

5. Unul dintr-un milion de copaci are un strat exterior de coaja de pluta- stejarul de pluta (Quercus suber) este sursa primara a celor mai multe produse din pluta din lume. Acest copac poate ajunge la 65 de metri inaltime si poate creste destul de gros – 1,2o m in diametru.

6. Pluta este un material 100% durabil si regenerabil atunci cand este administrat in mod corespunzator.

7. Datorita stratului de pluta de sub scoarta, care actioneaza ca un scut, stejarul de pluta supravietuieste, de regula, incendiilor forestiere si se reintoarce rapid la crestere completa.

8. Padurile de stejar de pluta sustin unul dintre cele mai inalte niveluri de biodiversitate din lume. Ele reprezinta casa multor animale pe cale de disparitie: rasul iberic, vulturul imperial Iberic, cerbul barbar si a multor specii de pasari rare precum si a multor ciuperci , ferigi si alte plante.

De aceea nu ezitati sa folositi accesoriile din pluta, deoarece PLUTA este un material REMARCABIL cu care va faceti REMARCAT

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column]

[/vc_column][/vc_row]