Pădurea de plută – un patrimoniu natural

Pluta este recoltată dintr-un copac care îi poartă, bineînțeles, numele – stejarul de plută (Quercus Suber). Acesta crește în pădurile din zona mediteraneeană, precum Portugalia, Spania, sudul Franței, Italia și Africa, datorită microclimatului și tipurilor de sol specifice. Diverse specii de plante și animale depind de pădurile de stejar de plută pentru a supraviețui.

Despre stejarii de plută se știe că, odată ce ating maturitatea – adică o dată la nouă ani –, sunt recoltați fără să fie vătămați în vreun fel, ba chiar scoarța li se va regenera în timp.

Anul de recoltare este marcat pe trunchi, astfel încât nici un copac să nu fie decojit la momentul nepotrivit. Pluta este un material izolator foarte bun, care ferește stejarii de incendiile care au loc ocazional în verile fierbinți.

Stejarii de plută au nevoie de timp pentru a crește și sunt necesari 25 de ani până la prima recoltă. În acest moment, scoarța este încă tânără și se rupe ușor. Această plută nu poate fi folosită pentru dopuri de vin sau produse de marochinărie, dar este foarte bună pentru plăci aglomerate sau materiale de izolație. Următoarele recolte se vor face din 9 în 9 ani, iar calitatea materialului va crește în timp.

 

Stejar de pluta recoltat în urmă cu un an
Stejar de plută recoltat în urmă cu un an

 

Procesul este reglementat strict și muncitorii care culeg scoarța sunt angajați ai Guvernului Portughez, pentru un bun control al locurilor și condițiilor de recoltare. Aceasta se face în perioada cuprinsă între mijlocul lunii mai și luna iulie a fiecărui an; temperatura trebuie să fie suficient de ridicată, iar umiditatea mai mică decât primăvara, fără a fi prea uscată.

Înainte de a fi prelucrate, plăcile de plută recoltate sunt depozitate pe beton, reducând astfel riscul de contaminare.

 

Scoarță de stejar de plută
Scoarță de stejar de plută

 

Dacă pluta nu este suficient de groasă, nu poate fi folosită la dopurile de cea mai înaltă calitate. Dar acum, pentru că există și dopuri tehnice, făcute din conglomerate de particule de plută, o mai mare parte din scoarță va putea fi folosită la producerea de dopuri pentru sticlele de vin.

Stejarul de plută este singurul copac a cărui scoarţă se regenerează, dobăndind o textură tot mai fină după fiecare recoltă. De-a lungul duratei sale de viaţă, care in medie este de 200 ani, stejarul de plută poate fi decojit de aproximativ 17 ori.

 

Râs iberian
Râs iberian

De plută, mai precis de stejarul de plută, depind o multitudine de specii de floră și faună. Cumpărând produse din plută autentică, susțineți și protejarea faunei sălbatice adăpostite de aceste păduri.

În plus, pluta este o fibră ecologică, rezistentă și durabilă. Este un material natural, 100% biodegradabil, compostabil și reciclabil. Spre deosebire de bumbac, care are nevoie de îngrășăminte sau pesticide, stejarul de plută nu are nevoie de nici un fel de tratamente chimice. Mai mult de atât, în timp ce își regenerează scoarța, stejarul de plută consumă dioxidul de carbon  din atmosferă.

Așadar, merită să alegem pluta în detrimentul altor materiale?