Despre plută

Pluta este cea mai bună alternativă la pielea animalelor

Pluta este un material excelent.

Am folosit acest material pentru a lansa colecțiile de genti, posete, portofele, bijuterii si alte articole din piele pe bază de pluta.

De ce?

Deoarece plută este cea mai bună alternativă la pielea naturală .

Este frumosă, naturală și ecologică. Este ideala daca va pasa de mediu.

Dar .. iată problema reală:

Moda este a doua cea mai poluantă industrie din lume după industria petrolieră. (Ce !?) Este și al doilea după agricultură în ceea ce privește consumul de apă.

Șocant, nu?

Unul dintre motivele care stau la baza teribilelor statistici ale industriei modei este pielea naturala. De aceea, plută este un material atât de promițător.

Să o explorăm mai detaliat.

 

De ce ar trebui să vă pese de pielea de plută?

Henry Ford a spus că, dacă i-ar fi întrebat pe oameni ce doresc, ar fi spus cai mai rapizi.

Nu este adevărat?

Când ne obișnuim cu normele, oricât de rele ar fi, este greu să ne imaginăm o schimbare.

Până când cineva vine brusc și agită complet lucrurile. Deși trăim în cele mai creative momente, încă mai există atât de multe de descoperit și de îmbunătățit. Una dintre aceste domenii este moda.

 

Unele articole necesită câteva sute de litri de apă pentru producerea lor – cum ti se pare asta?

Este posibil să nu ne gândim prea mult la asta, deoarece sunt doar „haine”, dar moda are un impact semnificativ asupra mediului, oamenilor și animalelor.

Putem privi exemplul Kanpur – cel mai mare exportator de piele din India.

Juhi explică în The Wire :

Kanpur, un oraș din Uttar Pradesh, este renumit pentru industria pielii sale, cu aproape 400 de tăbăcării găzduite în suburbiile din Jajmau. Industria a devenit o problema pentru Ganga, deoarece o contamina grav cu o încărcătură mare de substanțe chimice toxice și metale grele, cum ar fi cromul, cadmiul, plumbul, arsenul și cobaltul, toate având implicații grave asupra sănătății.

Din cauza substanțelor chimice, a existat o creștere semnificativă a cancerului, orbirii, bolilor de piele și a copiilor născuți cu o boală mintală și părți ale corpului nedezvoltate. Pielea animală pune, de asemenea, în pericol lucrătorii de tăbăcarii (care suferă de decolorare a pielii) și animalele care sunt tratate inuman (inclusiv moartea lentă și dureroasă, ele fiind jupuite în viață etc.)

Din fericire, există unele alternative de piele, dar de obicei sunt fabricate din materiale plastice. Acestea nu numai că au nevoie de aproximativ 500 de ani pentru a se degrada, dar reprezintă și o mare amenințare pentru oceanele noastre și pentru lanțul nostru alimentar.

Există peste 5 trilioane de bucăți de plastic care plutesc în oceanele lumii , potrivit unui studiu din 2014 publicat într-o revistă Public Library of Science.

În plus, procesul de producție de plastic eliberează in mediul înconjurător substanțe chimice periculoase, cum ar fi dioxinele.

Dacă vă pasă de sanatatea voastră și a altora, este mai bine să evitați plasticul.

După cum puteți vedea, pielea pe bază de pluta nu este doar un moft. Este vorba despre planetă și viitorul tău.

Este vorba și despre inovație – ceva care a condus progresul omenirii timp de secole.

Lucy Siegle scrie :

Generațiile viitoare își vor clătina capul de loialitatea noastră față de o mână de fibre cu efecte catre mediu groaznice, cum ar fi bumbacul (însetat de pesticide și apă) și plasticul (pe bază de ulei). Vor dori să știe de ce nu am afișat mai multă imaginație.

Deci, ce am putea face pentru a schimba situația? Există materiale ecologice, dar la modă, pe care le-am putea folosi în loc de piele animală?

Din fericire, există unul și numele său este pluta

Caracteristicile plutei?

Pluta este un material natural și ecologic, obținut din scoarța stejarului de plută.

Ca material textil, se remarcă datorită durabilității ridicate și a unui aspect unic. Datorită caracteristicilor sale, precum rezistența la apă, rezistența la pete și ușor de întreținut, este o alternativă perfectă la pielea naturala.

Pielea de plută este foarte rezistentă. De asemenea, este rezistenta la apă

 

Cum este fabricată pluta?

Este nevoie de răbdare și mult timp pentru a face piele de plută. În primul rând, este nevoie ca stejarul de plută sa ajunga la 25 de ani. Numai când copacul atinge această vârstă, producătorii de plută recoltează scoarța pentru prima dată. Cu toate acestea, prima recoltă nu este utilizabilă. Cel de-al doilea, realizat după 9 ani, poate fi folosit apoi în scopuri vestimentare.

Stejarul recoltat absoarbe de 3-5 ori mai mult dioxid de carbon decât cel neexploatat. 

După ce scoarța este scoasă, pluta este lăsată timp de 6 luni să se usuce. După această perioadă, pluta este aburită și fiartă pentru a-i conferi un plus de elasticitate. Blocurile de plută sunt apoi tăiate în foi subțiri și este atașat un suport de sprijin din țesătură. Produsul final este un material durabil care poate fi utilizat în tapițerie și modă.

Majoritatea furnizorilor de plută au sediul în Portugalia. De fapt, jumătatea din pluta globală vine de acolo. Această mică țară mediteraneană are condiții meteorologice perfecte pentru stejarii de plută . Deoarece este o regiune foarte uscată, incendiile incep acolo în mod regulat. Cu toate acestea, pluta arde lent, astfel încât copacii de plută acționeaza ca o protecție pentru ceilalti copaci.

Coaja recoltată petrece 6 luni la uscat la aer. La fel ca whisky-ul sau vinul, are nevoie de timp pentru a se îmbunătăți.

Așa cum am subliniat anterior, este un material foarte durabil și ecologic.

De ce este asa?

Este nevoie de 9 ani pentru copcac sa-si reconstruiasca scoarța. Din cauza procesului de recuperare,  stejarul recoltat absoarbe de 3-5 ori mai mult dioxid de carbon decât cel neexploatat. Așadar, folosind pluta, ajutați de fapt la reducerea poluării aerului.

Chere din revista Eluxe spune :

Pluta este considerată ca fiind unul dintre cele mai prietenoase materiale ecologice din lume. Este ușor reciclabil, complet natural, iar utilizarea pădurilor de stejar de plută pentru industrie ajută la prevenirea deșertării și defrișărilor. Recoltat în principal în Peninsula Iberică, unde există o pădure de plută specială care este esențială pentru protecția speciilor pe cale de dispariție din regiune.

Procesul de recoltare este un proces complet natural care ajută pomii. Nu implica niciun risc! Recoltarea prelungește efectiv durata de viață a stejarilor de plută cu până la 300 de ani.

 

19 motive pentru care îți va plăcea pluta

 

Pielea de plută este un material textil cu multe avantaje și caracteristici. De aceea este atât de grozava. Dacă îți place deja, iată care sunt motivele pentru care te-ai îndrăgostit de aceasta:

 

 • Ecologica – După cum am menționat deja, este un material perfect pentru toți cei care se ocupă de mediu. Întrucât stejarii recoltați absorb de 3-5 ori mai mult dioxid de carbon decât cei nerecoltați, utilizarea pielii de plută ajută la curățarea aerului poluat.
 • Naturala – Este făcut din scoarța de stejar. Compară asta cu alternativele din piele artificială…
 • Unica – Datorită modelului său distinctiv, puteți fi sigur că nu vor fi două bucăți de plută identice. Este un efect imposibil de obținut cu pielea animală, care este de obicei făcut să arate la fel ceea ce este plictisitor.
 • Sustenabila – Coaja de stejar se reconstruiește la fiecare 9 ani, ceea ce înseamnă că pielea de plută este un excelent exemplu de material sustenabil. Comparați-o cu pielea animală care poate fi făcută numai după ce un animal este ucis.
 • Bazat pe plante – Materialul provine din copaci, deci este o țesătură realizata fără cruzime care nu impune niciun pericol pentru animale.
 • Moale – pielea de plută, deși provine dintr-un copac, este un material foarte moale. De aceea, poate fi folosit in modă pentru confecționarea genților și a accesoriilor din plută.
 • Sentiment special – De îndată ce îl simți, vei înțelege ce înseamnă. Pielea de plută produce o senzație unică, moale, care iti va schimba preferintele pentru pielea naturala.
 • Eleganta – pluta poate fi un plus minunat pentru ținuta ta, indiferent dacă porți tinute office sau mai degrabă ești cineva care preferă stilul mai casual.
 • Impermeabila – Poate veni ca o surpriză, dar pluta este impermeabilă. De aceea, producătorii de vin îl folosesc pentru închiderea sticlelor. Nu trebuie să vă faceți griji atunci când obiectele dumneavoastra din plută sunt expuse ploii. 
 • Ușor de întreținut – Vorbind despre abilitățile de rezistență la apă, este o veste excelentă pentru dvs., deoarece vă puteți curăța și spăla cu ușurință produsele dumneavoastra din pluta doar cu puțină apă și săpun.
 • Rezistenta la murdarie – Deși este foarte ușor să o curățați, nu veți avea multe ocazii să o faceți. Este foarte greu să o murdărești. Este rezistentă la pete. Gândește-te din nou la vinul roșu. Pluta este întotdeauna perfect curată!
 • Rezistenta la rupere – Yup! De asemenea si acesta este un motiv.
 • Arde lent – Așa cum am menționat mai devreme, pluta se arde lent, de aceea acționează ca protecție pentru stejarii de plută din Portugalia, unde incendiile apar destul de des.
 • Durabila – Stiti deja că este un material foarte puternic. NASA folosește pluta pentru a proteja unele rachete de temperaturi foarte ridicate. EI folosesc plută în zone care sunt foarte fierbinți, cum ar fi aproape de motor. 
 • Usoara – Deși este atât de durabilă, pluta este si foarte ușoară datorită structurii sale eterice. Peste 50% din volumul său este aer. De fapt pluta poate chiar pluti.
 • Elastica – Datorită prezenței aerului în ea, este un material foarte elastic. Acesta este un alt motiv pentru care este o țesătură excelenta pentru  realizarea genților de mână si altor accesorii din plută.
 • Culori – Gasiti articole din plută în diferite culori și modele – ceea ce este o caracteristică excelentă pentru toți iubitorii de modă. 
 • Izolație – conductivitatea plutei la vibrații, căldură și sunet este foarte scăzută.
 • Hipoalergenica – Pluta nu absoarbe praful, astfel încât persoanele cu diverse alergii și astm să-l poată folosi fără probleme.

 

De ce pluta este mai bună decât pielea naturala

Sperăm că acum împărtășiți dragostea noastră pentru plută. Dacă încă nu sunteți sigur, iată tabelul care îl compară cu pielea naturala:

 Pluta Pielea naturala
  
Durabilă✅ DA – Pluta este rezistentă la rupere.În funcție de finisare, zgârieturile pot fi ușor vizibile.
Rezistentă la apă✅ DA – Gândiți-vă la sticlele de vin.NU – Apa poate deteriora definitiv pielea animalelor.
Prietenoasa cu mediul✅ DANU
Etică✅ DA – Trebuie doar să recoltați copaci. Coaja de stejari se reconstruiește.NU – Un animal trebuie ucis.
Aspect vintage✅ DA✅ DA
Ușoară✅ DA – Peste 50% din volumul său este aer.NU – Poate fi grea și voluminoasă.
Ușor de întreținut✅ DA – Nu trebuie să faceți nimic în special.NU – Ai nevoie de produse speciale.
Usor de curatat✅ DA – Pielea de plută este rezistentă la pete și poate fi curățată cu apă și săpun.NU – Unele pete vor rămâne pentru totdeauna.
Calitate✅ DA – Cea mai mare parte din plută provine de la furnizori din Portugalia, renumiti pentru calitatea materialelor din plutăÎn timp ce unele mărci de lux folosesc piele europeană, majoritatea mărcilor folosesc piele ieftină din Asia

 

Plută vs. piele naturală – scorul este destul de clar?

 

De unde puteți cumpăra accesorii din plută?

Sperăm că de acum înainte sa vă placa articolele din plută la fel de mult ca nouă. Este un material ecologic care face o concurență deosebită pentru pielea naturala. Genți de mână din piele de plută, încălțăminte din plută, portofele și posete din plută, acestea sunt viitorul. Viitorul care se întâmplă deja acum. Viitorul de care avem nevoie.

Dacă împărtășiți entuziasmul nostru, de ce nu ne verificați produsele ? 

Acest site foloseste cookies. Prin continuarea navigarii pe website-ul nostru, sunteti de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie. mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close